Eski “DEFI&NFT” Uzmanlarının Yeni “AI” Kariyerleri

Ahmet Seyhan
4 min readJun 13, 2023

--

Son zamanlarda sosyal medyada “AI uzmanlarından”, ChatGPT ve BARD benzeri yapay zeka uygulamalarını kullanarak normalde saatlerce süren işlerinizi nasıl dakikalar içinde halledebileceğinizi gösteren sayısız paylaşım ile karşılaştığınıza eminim. Sizi bilmem ama benim tarafımda bu iş artık öylesine kontrolden çıktı ki, “İşte yapay zeka ile hızlıca yapabileceğiniz 10…” diye başlayan tüm paylaşımları sessiz moda almaya başladım bile.

Bu tür trendlerin arkasındaki arkadaşları, geçen yıl Web3 “uzmanı”, ondan önceki yıl NFT “uzmanı” ve daha önce de DeFi veya kripto “uzmanı” olarak sıklıkla görmüştük.

Konuya girişimi elinde “IMSDAL” su şişesiyle dünyanın gerçeklerinden habersiz, şımarık bir Norveçli kızın şarkı söyleyen havasıyla yaptığım için gerçekten üzgünüm. Ancak niyetim sadece tüm bu gürültünün ardındaki detayların ve gerçek kullanım alanlarının önemine dikkat çekmek.

Yapay Zeka

Aslında gelişmiş AI modellerinin belirlenmiş alanlarda sorun çözmeleri, düşünce özetlemeleri, fikirler arasında bağlantı kurabilmeleri ve hatta bu yazıda olduğu gibi metin editörlüğü yapmaları yeni değil.

Deep Blue (bugün bir yapay zeka örneği olarak kabul edilmese bile), Stockfish, AlphaGo, ELIZA, Alexa, Siri ve Google etrafında dönen arkadaş sohbetlerimizde yapay zekanın yakın zamanda dünyayı nasıl değiştireceğini bir süredir konuşmuyorduk. Ne olduysa bir anda tüm dikkatler genel bir chat botu üzerinde toplandı. Herkes yapay zeka sayesinde gelecekte bazı mesleklere artık ihtiyaç duymayacağımıza ikna oldu. Gerçi bu sebeple çocuğunu meslek lisesinden alan bir ebeveyne veya tıp fakültesini bırakan bir doktor adayına henüz denk gelmedim. Yani “Put your money where your mouth is” kuralı şimdilik burada da gerçek bir gösterge olmaya devam ediyor gibi. Ama yinede yeni trend AI demek yanlış olmaz.

AI teknolojisinin global anlamda dikkatleri üzerine çekmesi için ciddi miktarda bir veri ile beslenmesinin yanında bunun bize şeffaf bir şekilde ürün olarak sunulması da gerekiyormuş onu farkettim. Ben ortada henüz bir devrim falan olmadığını düşünüyorum. Tek fark bugünlerde sahneye AI ürünü davet edilip ışıkların üzerine çevrilmiş olması. Zira sosyal medya uygulamaları en az OPENAI ürünü Chatgpt kadar mükemmel ürünleri yıllardır kullanıyor. Aradaki tek fark bu ürünlerin şimdiye kadar bizlere perde arkasından sunulmuş olması.

Facebook için verilen o meşhur “tanıma” örneğini hatırlayalım. Yeterli veri sağlandığında, algoritma kullanıcının kişilik özelliklerini herhangi bir insandan daha iyi analiz edebiliyor. Facebook ve Instagram 10 beğeni sonunda sizi bir iş arkadaşından daha iyi tanıyor, beraber yaşadığınız ev arkadaşınızdan daha iyi tanıması için ise 70 beğeni yeterli oluyor. Anne-babanızı veya kardeşinizi geçmek için 150 beğeni ve sizi eşinizden daha iyi tanıması için 300 beğeni yeterli oluyor. Sayı daha da yukarı çıktığında kullanıcının özelleklerini ve ne istediğini kullanıcının kendisinden daha iyi belirlediğine dair veriler bile var.

FACEBOOK Knowledge

Bizlere “I, ROBOT” filmini hatırlatan bu çalışmaların biraz ürkütücü olduğunun farkındayım. Fakat bu gelişmeler yeni değil. Biz farkında olmadan uzun süredir hayatımıza etki ediyor. Eğer sosyal medya platformlarında beğendiğiniz içeriklerin gelecekteki zamanınızı nasıl meşgul edeceğinin farkına varmazsanız, en değerli varlığınız olan zamanınızı hızla israf eden kısır bir döngüye düşebilirsiniz. İnsanları bu platformları besleyen birer veri bataryasına dönüştüren bu algoritmaların farkında olmamak ne yazıkki bir modern zaman problemi haline geldi.

VERİ MADENCİLİĞİNDEN KIYMETLİ VERİ MADENCİLİĞİNE

Yapay zekaya odaklanma arttıkça, veri kalitesi yapay zekayı optimize etmek için temel bir unsur haline gelmeye başladı. Veri kalitesinin yapay zekayı biçimlendirmede nasıl etkili olduğunu anlamak için Chatgpt tarafından verilen bazı yanıtlarda siyasi taraflılık ve ideolojik bazı yönelimlerin detaylarına inmemize gerek yok. Zira Microsoft’un yapay zeka twitter projesinin bir ürünü olan “Tay” veri kalitesi dikkate alınmadan beslenen bir yapay zekanın nasıl çirkin bir yaratığa dönüşebileceğinin harika bir örneği olmuştu. Konuyu hatırlamayanlar için Twitter üzerindeki etkileşimler ile beslenen ve 19 yaşında bir genç kızın dil kalıplarını taklit etmek için tasarlanan Tay, “İnsanlar gerçekten çok harikalar” gibi paylaşımlar ile başlayıp birkaç saat içinde küfürbaz ve ırkçı bir Hitler fanatiğine dönüşmüştü. İşler kontrolden çıkınca proje 16. saatini doldurmadan durdurulmuş ve hesap kapatılmıştı.

Tay Tweets

Bitcoin ve Yapay Zeka

Nvidia yapay zeka çipleri veya kıymetli veri kadar popüler olmasa da, evrensel bir gerçeği sizlere hatırlatmak istiyorum: Enerji hala evrenin para birimidir. Bu gerçeği sıklıkla göz ardı etsek de, ChatGPT bu gerçekten istisna değildir. Tüm kıymetli veri ve yapay zeka tartışmalarını bir kenara bırakırsak, bu teknolojilerin temeli enerjidir. Bitcoin ise enerjinin en ucuz, en hızlı, en gelişmiş saklama ve transfer yöntemi olarak ChatGPT’den çok daha büyük bir teknolojik atılımdır.

ChatGPT’nin bugün dünyada gerçekleşen en büyük teknolojik gelişme olduğunu düşünmek, konuya yüzeysel bir bakış açısıdır. Bu düşünce, daha önemli bir gerçeği göz ardı etmektedir. AI bir araçtır ve doğru şekilde uygulandığında son derece etkili olabilir. Ancak, ne kadar etkili olursa olsun, gelişmesi ve işleyişi için yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç vardır.

Enerjiye yakın kavramları sıralamamız gerekseydi Bitcoin, enerjiye benzerliği ile bu listenin başlarında yer alırdı. Enerji her şeyin ölçülebileceği bir birimdir. Benzer şekilde, para da enerjiyi ve zamanı hesaplamamıza yardımcı olan bir ölçü birimidir. Maaş hesaplamalarının saatlik, günlük ve aylık olarak yapılması bunun basit bir örneğidir.

Bitcoin temel bir yapı olduğu için her şeyden yararlanır. Her teknolojik gelişme ve yenilik, Bitcoin’i büyütür.

Bu nedenle, AI büyük bir etkiye sahip olsa da, Bitcoin hala en önemli teknolojik sıçramadır.

Dolayısıyla, AI konusunda FOMO yaşıyorsanız endişelenmeyin. Zira eski DEFI/NFT uzmanlarının “İşte yapay zeka ile hızlıca yapabileceğiniz 10 şey” tarzında tweetlerinin yoğunluğu hayatınızda henüz büyük bir değişiklik yaratmayacak.

Yazılarımı ve çalışmalarımı beğeniyorsanız lütfen desteklerinizi aşağıdaki adrese gönderin:

19dhAt7oWyuuWGwnzTJq4niJ1GZfGXqBWW

Free

Distraction-free reading. No ads.

Organize your knowledge with lists and highlights.

Tell your story. Find your audience.

Membership

Read member-only stories

Support writers you read most

Earn money for your writing

Listen to audio narrations

Read offline with the Medium app

--

--

No responses yet

Write a response